O le a le Tensile Malosi ma le malosi e maua ai?

Soʻo se mea i lalo o le gaioiga o le faʻateleina poʻo le faʻaauau pea o le malosi mai fafo o le a iu lava ina sili atu i se tapulaʻa ma faʻaumatia. E tele ituaiga o malosi mai fafo e mafua ai le faʻaleagaina o meafaitino, e pei o le teteʻe, mamafa, sele, ma le torsion. O malosiaga e lua, malosi faʻamalosi ma le malosi e maua ai, e naʻo le malosi faʻamalosi.
O nei malosiaga e lua e maua mai i suʻega faʻamalosi. O mea e fa'aauau pea ona fa'aloloa i se fua fa'atatau o uta se'ia malepe, ma o le malosi aupito maualuga na te tauaveina pe a malepe o le uta fa'atosina sili lea o mea. O le uta sili ona mamafa o se faʻaaliga o le malosi, ma o le iunite o Newton (N). Talu ai o Newton o se iunite laʻititi, i le tele o tulaga, kilonewtons (KN) e faʻaaogaina, ma o le uta sili ona mamafa e vaevaeina e le faʻataʻitaʻiga. O le fa'aoso fa'aoso mai le ulua'i vaega fa'a'ese'ese ua ta'ua o le malosi fa'amalosi.
Mea
O lo'o fa'atusalia ai le malosi aupito maualuga o se meafaitino e tete'e atu ai i le toilalo i lalo o le vevesi. O le a la le malosi e maua ai? O le malosi o le gaosiga e naʻo mea faʻapipiʻi, mea e le mafai ona maua e leai se malosi e maua ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o ituaiga uma o mea uʻamea, palasitika, paʻu, ma isi, o loʻo i ai uma le elasticity ma le malosi e maua ai. O tioata, ceramics, masonry, ma isi mea e masani ona le mafai, ma e tusa lava pe o ia mea e faʻamalosi, e laʻititi. O le mea faʻapipiʻi e tuʻuina atu i se faʻaauau pea ma faʻaauau pea ona faʻateleina le malosi fafo seia oʻo ina malepe.
O le a tonu lava le suiga? Muamua, o le meafaitino e oʻo i le faʻaogaina o le elastic i lalo o le gaioiga o le malosi i fafo, o lona uiga, o le a toe foʻi le mea i lona lapoʻa muamua ma foliga pe a uma ona aveese le malosi i fafo. Pe a faʻaauau pea le faʻateleina o le malosi i fafo ma oʻo atu i se tau faʻapitoa, o le a ulufale le mea i le vaitaimi o le faʻaleagaina o palasitisi. O le taimi lava e ulufale ai le meafaitino i le faʻaleagaina o palasitisi, e le mafai ona toe faʻaleleia le lapoʻa muamua ma foliga o le mea pe a aveese le malosi mai fafo! O le malosi o le vaega taua e mafua ai nei ituaiga e lua o le deformation o le malosi e maua mai ai mea. E fetaui ma le faʻaogaina o le malosi, o le taua o le malosi o lenei tulaga taua e taʻua o le fua.


Taimi meli: Sep-23-2022